Putney Extension

This London kitchen extension designed by Tigg Coll Architects features sliding glass doors that retract into the brick walls to open the space up to the garden.

The brief was to provide a new kitchen and living room for a couple whose children had recently moved out of the SW4 residence.

The extension feels contemporary in form and use, but the materials used link this new aspect back to the history of the existing building and area as a whole. For example; the use of reclaimed London stock bricks laid in a contemporary way with all openings framed by full bricks, laid vertically and horizontally.

Dark-grey powder-coated aluminium window frames were used to keep the appearance of the windows as minimal as possible, while pockets in the walls allow a corner of sliding doors to be hidden from view when open.

A row of bricks mark the threshold between indoor and outdoor space. This supports the idea that although the indoor and outdoor spaces are linked, they still remain different and the brick threshold helps to emphasise this.

Large white porcelain floor tiles have been used inside and out, chosen to create a noticeable contrast with the garden lawn. The architects conceived the extension as a pavilion-like building, and designed its roof with a subtle pitch to echo the shape of the existing house. “A flat roof would have been too blunt and predictable,” said David Tigg.

A rooflight at the side of the extension ensures light reaches the kitchen, which is deeper in the plan. Its triangular shape was chosen to emphasise the roof’s faceted shape and provide a counterpoint to the more traditional rectangular shape of the house’s existing interiors.

A recessed strip of lighting in the ceiling was also chosen to emphasise the roof’s faceted form. It gives a soft glow that really lifts the space in the evening.

In the garden, vertical fins made from Corten steel follow the line of the side wall to help lead the eye outside, and give the patio a sense of enclosure.