Putney whole house renovation

In 2013 Acumen completed their first Putney project.

This was the first collaboration with TiggColl architects. Comprising a complete remodelling of the interior, including a two-storey rear extension and further development of the existing roof space, the centrepiece being the two beautiful curving staircases designed on the principle of the golden section.

When Acumen tendered for this contract, the intention was to sub-contract the staircase element to a specialist. However, when the costs were in it was clear that the staircase package was high on the list of areas to reduce costs.

In working closely with the designers of the staircases, Acumen was able to take on the construction ‘in-house’ saving the client £40k! This was a very ambitious undertaking considering the time pressures of the main refurbishment.

Acumen started as a rank outsider in the competitive tender process not having worked with the architect before. Luckily the clients had a strong recommendation to go on and this was reinforced when company directors, Steve and Sean, first met with the prospective client. There was a meeting of minds on the philosophy of collaborative working and the rest, as they say, is history.

On completion of the project the clients we kind enough to share their experience with new potential clients, they had this to say after hearing that Acumen had secured a new contract.

“Jules and I are so thrilled you landed the job…They are a really great bunch of guys! You really deserve that job you have done such a great job for us and we are delighted with the house! Thanks and well done! Rob, Jules, Charlie and Soph.”

At the time of writing, Acumen are about to start the construction phase for the second and third projects designed by TiggColl. More details on this staircase concept can be found on TiggColl’s blog